PSD încearcă să amputeze puterile președintelui. Este prima reacție a lui Klaus Iohannis, după ce Curtea Constituțională a publicat motivarea hotărârii în cazul revocării șefei DNA. Șeful Statului a precizat că mai are de citit documentul și nu se grăbește cu semnarea decretului de revocare a Laurei Codruța Kovesi. El a precizat că motivarea aduce mai multe întrebări decât clarificări. Întrebându-se daca lupta anticorupție trebuie să continue, și dacă procurorii ar trebui să rămână independenți sau dependenți de un superministru al Justiției, președintele a spus că este nevoie de lămuriri, dar și de o dezbatere mai amplă, putându-se ajunge până la referendum.

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat că, dacă președintele nu va aplica decizia CCR, o suspendare a acestuia pentru încălcarea Constituției devine posibilă. În opinia acesteia, suspendarea se justifică dacă termenul în care președintele Romîniei pune în aplicare decizia Curții nu va fi unul rezonabil. Referitor la declarațiile privind amputarea atribuțiilor de șef de stat, Lia Olguța Vasilescu a precizat că nu poate fi amputat ceva ce nu există, Constituția României neprecizând vreun rol al președintelui României în ceea ce privește revocarea procurorilor.

Tudorel Toader a declarat că este prima dată când un demnitar de rang înalt pune în discuţie aplicarea unei decizii Curții Constituționale a României. Ministrul Justiţiei califică acțiunile președintelui Iohannis drept cel mai periculos precedent pentru statul de drept. Întrebat de jurnalişti despre declaraţiile preşedintelui legate de ameninţările la adresa magistraţilor, transmise la mitingul PSD, Toader l-a ironizat pe șeful statului, precizînd că nu e dispus să comenteze ce declară alţii.