Mii de români din ţară şi din străinătate s-au mobilizat pentru a participa la mitingul de astăzi din Piaţa Victoriei din Capitală. Ei cer demisia Executivului, nemulţumiţi de modul de guvernare al social-democraţilor şi de deciziile luate de aceştia privind legile justiţiei. Protestatarii contestă deasemenea demiterea procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, și gafele premierului Viorica Dăncilă, dar și faptul că liderul PSD, Liviu Dragnea, se află la conducerea Camerei Deputaţilor, în pofida faptului că a fost condamnat la închisoare. Primele maşini cu protestatari au sosit în Piaţa Victoriei încă din timpul nopţii. Poliţia Capitalei a anunţat că s-a efectuat un control pirotehnic preventiv al acestora.

Marile orașe din România se solidarizează cu protestul Diasporei din capitală. Pe rețelele de socializare abundă apară evenimentele programate în această seară, ale celor care nu pot ajunge la București. Printre primele orașe a fost Aradul, al cărui eveniment, lansat ieri dimineașa, se numește “Aradul solidar cu diaspora – 10 August”. Evenimentul a fost lansat de Aradul Civic, mișcare născută din rândul cetățenilor proactivi ai cetății, în perioada emiterii celebrei “OUG 13”.

Filosoful Mihai Şora a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook, anunţând că merge și el la protestul din Piața Victoriei. Atrăgând atenția că Legea electorală a rămas tot beteagă, că țara e încă plină de hoți și mârșavi Mihai Șora arată că cei de peste hotare vin acasă pentru că își iubesc țara și pentru că le pasă. El face un apel la bucureștenii care au obosit sau și-au pierdut speranța, să fie astăzi în Piață, măcar din respect pentru ei, dacă nu din dragoste pentru țara.

Președintele social-democraților, Liviu Dragnea, le cere românilor din Diaspora, care vor participa astăzi la mitingul anti-PSD din Piața Victoriei, să protesteze pașnic. Liviu Dragnea a precizat că jandarmii sunt pregătiți să intervină în orice situație. Președintele PSD este de părere că manifestația va fi în realitate un miting politic, în opinia lui acest lucru fiind evident, ținând cont de participarea la protest, anunțată deja, a figurilor marcante ale opoziției.

Presa străină este și ea cu ochii pe protestul Diasporei.  Associated Press, preluată de New York Times, The Washington Post, BBC şi ABC News, scrie că românii stabiliți în străinătate au început să ajungă acasă pentru a participa la un protest de amploare, unde vor cere demisia Guvernului și alegeri anticipate. Agenția de presă remarcă faptul că 3 milioane de români stabiliți în străinătate spun că au plecat din țară din cauza corupției, salariilor mici și lipsei de oportunități. Agenția transmite că proteste vor avea loc și în alte orașe din țară, poliția făcând ieri apel la demonstrații pașnice.

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat că, pentru mitingul care va avea loc în Piaţa Victoriei, vor fi aduse echipaje SMURD din afara Capitalei, pentru a nu afecta intervenţiile la solicitările din Bucureşti. Menționînd că aceasta este o procedură obişnuită, secretarul de stat a amintit că a fost aplicată şi cu prilejul altor manifestaţii. Arafat a specificat că vor fi echipaje cu medici, paramedici şi un număr suficient de personal care va asigura primul ajutor și evacuarea către o ambulanță, dacă se întâmplă să leşine cineva în mulţime.