Emisarii României merg la Chișinău, pentru discuții pe tema crizei care zguduie R. Moldova. Consilierul prezidențial Bogdan Aurescu și secretarul de stat din MAE, Dan Neculăescu, vor avea discuții cu forțele politice care luptă pentru putere. În conformitate cu Poziția României privind situația politică din Republica Moldova, va fi reiterat apelul țării noastre la calm, reținere și dialog, necesare stabilității Republicii Moldova și la continuarea parcursului său european. România, ca partener strategic al Republicii Moldova, consideră necesară o soluționare cât mai rapidă a crizei pe cale pașnică, în conformitate cu valorile și principiile Uniunii Europene, inclusiv ale statului de drept, precum și cu opțiunile exprimate prin vot de cetățenii moldoveni la alegerile parlamentare din februarie 2019.

Maia Sandu, prim-ministru și preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate din R. Moldova, a mulţumit astăzi României şi preşedintelui Klaus Iohannis pentru sprijinul constant acordat țării sale. În mod special, ea salută apelul preşedintelui Iohannis către liderii Uniunii Europene cu privire la soluţionarea, în regim de urgenţă, a situaţiei politice actuale. Maia Sandu a reiterat că guvernul proeuropean, învestit în mod legal la Chişinău, îşi afirmă adeziunea fermă faţă de valorile democratice şi obiectivul de a asigura pacea şi stabilitatea în Republica Moldova şi în regiune. Premierul a precizat că un dialog politic pentru rezolvarea crizei poate avea loc doar în Parlament, însă doar după ce vor fi deblocate instituţiile guvernului şi vor fi înlăturaţi cei care împiedică funcţionarea administraţiei învestite de parlament în mod democratic.

Aproximativ 47% dintre respondenţii unui sondaj – realizat de compania iData în Republica Moldova – consideră guvernul Maiei Sandu legitim, în timp ce doar 18% consideră legitim guvernul condus de Pavel Filip. Potrivit sondajului, 64% din respondenţi au o atitudine pozitivă faţă de coaliţia temporară formată din Partidul Socialiştilor şi Blocul pro-european ACUM, iar 68% condamnă hotărârea Curţii Constituţionale, de dizolvare a Parlamentului de la Chişinău. Ca soluţie de depăşire a crizei, 35% consideră că guvernul Filip ar trebui să se retragă, 24% optează pentru negocieri între Partidul Democrat şi coaliţia PSRM-ACUM, iar 22% optează pentru alegeri anticipate. Sondajul a fost realizat în perioada 12-13 iunie pe un eşantion de 720 de persoane, iar marja de eroare a fost de 3,65%.